wielkość czcionki

Przyczyny

Przyczyny zespołu stopy cukrzycowej

Zespół stopy cukrzycowej jest jednym z powikłań u osób cierpiących z powodu cukrzycy

U pacjentów dochodzi m.in. do zmian w naczyniach (angiopatia cukrzycowa) Zmiany w obrębie naczyń krwionośnych, szczególnie tych drobnych, spowodowane są zbyt wysokim stężeniem cukru (glukozy) we krwi. Podwyższony poziom glukozy wpływa niekorzystnie na wewnętrzną, delikatną warstwę tętniczek, zwaną śródbłonkiem. Uszkadza ją, powodując sztywnienie naczyń krwionośnych oraz ich zwężenie, przez co do kończyny nie dociera dostateczna ilość krwi z tlenem i składnikami odżywczymi umożliwiającymi prawidłowe odżywienie i funkcjonowanie skóry, mięśni i kości. To z kolei sprawia, że każda, nawet drobna ranka goi się w sposób utrudniony.

Zaburzenia w ukrwieniu prowadzą do miażdżycy. Miażdżyca natomiast prowadzi do niedokrwienia. Skutkuje to obumieraniem tkanek oraz miejscową osteoporozą. Może dojść do zapalenia kości, złamań i zwichnięć stawów, powodujących znaczne zniekształcenia. Stopy stają się suche, pękają, łatwo tworzą się na nich ranki i owrzodzenia. Bardzo często pojawiają się brunatne i sine przebarwienia, związane z odkładaniem się barwników przenikających przez uszkodzone ściany naczyń krwionośnych.

Zmiany rozpoczynają się od palców, a następnie obejmują całą stopę na kształt " skarpetek". Również przydatki skóry ( włosy i paznokcie ) podlegają zmianom niedokrwienno – neuropatycznym. Dolegliwości przy zespole stopy cukrzycowej występują też z powodu uszkodzenia nerwów obwodowych oraz zakażenia drobnoustrojami chorobotwórczymi. Następują zmiany unaczynienia i unerwienia stopy pacjenta - zazwyczaj przebiegają one równocześnie.